De 10 mooiste onontdekte plekken in Europa

Europa kent nog vele onontdekte plekken die echt de moeite waard zijn. In dit artikel nemen we je mee en geven we je 10 tips voor mooie vakantiebestemmingen die nog niet overspoelt zijn met toerisme.

1. Azoren

De azoren zijn een eiland groep van Portugal gelegen in de Atlantische Oceaan. De negen eilanden kunnen worden ingedeeld in drie groepen die van NW naar ZO lopen. Eén eiland, Santa Maria, is een typische geringde oceanische vulkaan. São Miguel en Terceira worden gedomineerd door centrale vulkanen. Faial en Pico vormen een NE-ZW-lijn van vulkanen met schildvulkanen en caldera’s. Corvo is een klein, grotendeels niet-vulkanisch eiland in het oosten van de Azoren.

De Azoren zijn een perfecte vakantiebestemming omdat van hun goede weersomstandigheden op elk moment van het jaar. Het is dan ook niet vreemd dat elk jaar vele toeristen de negen eilanden bezoeken.

Wat komt er in je op als je aan de Azoren denkt? De meesten zullen antwoorden dat het een plaats is met verbazingwekkende natuurlijke landschappen en milieu diversiteit waar verschillende soorten inheemse flora en fauna kunnen worden gezien op de negen eilanden. Deze liggen op meer dan 1500 km van het Portugese vasteland, maar door hun sterke band met dit land staan ze bekend als een van de topbestemmingen onder buitenlandse toeristen die vooral in de zomermaanden komen voor hun vakantie.

Azoren

2. Halstatt, Oostenrijk

Halstatt in Oostenrijk is vooral bekend door zijn oude zoutmijn galerij. Maar deze plek heeft veel meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou zeggen! Wat een gewone wandelroute lijkt, maakt eigenlijk deel uit van een uitgebreid netwerk van tunnels onder Halstatt.

We weten niet wie het gebouwd heeft of hoe oud het is, maar we weten wel dat de bouw ervan veel beperkingen en grote vaardigheden op het gebied van landmeting en engineering met zich meebracht. De stenen blokken zijn met de grootste precisie geplaatst, soms op slechts 15 millimeter van elkaar!

Je hebt er ook de Hallstätter See, dit is een groot meer dat staat bekend om zijn zeer heldere water. Het is een van de top duikplaatsen in Oostenrijk en is ook verkozen tot “een van de beste 100 duikplaatsen in Europa”.

De “Geschichtswerkstatt Hallstatt” (Hallstatt geschiedeniswerkplaats) werd opgericht om de geschiedenis van de regio, in het bijzonder Halstatt, te onderzoeken. Met behulp van wetenschappelijke methoden om historische onderwerpen te onderzoeken, produceren ze hun eigen museumstukken. Ze helpen u ook verborgen delen van de stad te ontdekken waar nog steeds opgravingen worden uitgevoerd, door ze open te stellen voor evenementen of rondleidingen. Ze hebben een heel leuke rondleiding gemaakt in dit mysterieuze netwerk onder Halstatt!

Halstatt

3. Gjirokastar, Albanie

Gjirokastar in Albanië is nog niet een populaire vakantiebestemming maar het is wel een zeer mooie stad doordat van haar verbazingwekkende natuur en de lokale architectuur. Het is een stad die indruk heeft gemaakt op iedereen die haar heeft bezocht en die op de lijst staat van topsteden in Albanië om te bezoeken.

Dit is een stad die je verliefd laat worden op geschiedenis en cultuur. De stenen huizen, smalle straatjes die naar het centrum leiden, bomen die over diezelfde straatjes hangen, geplaveide paden of wegen, moskeeën die volledig bedekt zijn met witte stenen, kerken met fresco’s versierd met hout … En uiteindelijk maakt dit alles samen met een verbazingwekkende natuurlijke achtergrond Gjirokastra tot een van de mooiste steden in Albanië en ook op de Balkan.

4. Lednice-Valtice, Tsjechie

Lednice-Valtice, Tsjechie is een fantastische vakantiebestemming die je misschien kent van reclames, advertenties en reisgidsen. Maar het is een paradijs van zijn eigen soort. Het is een mekka voor liefhebbers van het buitenleven. Vierhonderd vierkante kilometer aan bossen, planten en dieren maken Lednice-Valtice tot een van de grootste natuurgebieden in dit deel van Europa.

Negentig procent van Valtice-Lednice is bebost land met twee kastelen in staatseigendom – Lednice en Valtice – ertussen verscholen. Dit UNESCO-werelderfgoed biedt talloze activiteiten, van fietsen tot vogels kijken of gewoon uitrusten te midden van de beroemde wijngaarden die verspreid liggen over deze prachtige streek in Zuid-Moravië. Het gebied is georganiseerd zodat u dingen op eigen houtje kunt doen, maar er zijn ook tours die je rondleiden . Of als je wilt, kun je een gids inhuren om de omgeving te verkennen.

Het kasteel van Lednice ligt in de buurt van het dorp Lednice (in de regio Valtice) in Zuid-Moravië, niet ver van Brno en Praag. Het kasteel werd in de 18e eeuw gebouwd in barokstijl. Het herbergt tentoonstellingen van schone kunsten en porselein, ook zijn er twee tuinen die het omringen – een formele tuin in Franse stijl en een Engels park. Achter het kasteel bevindt zich ook een ruimte voor moderne beeldhouwwerken. Talrijke concerten, theatervoorstellingen en andere culturele evenementen vinden hier het hele jaar door plaats op verschillende tijdstippen, zodat bezoekers kunnen kiezen wanneer zij het kasteel bezoeken om hun ervaring te optimaliseren op basis van wat voor soort voorstelling of show er op dat moment speelt.

Lednice-Valtice, Tsjechie

5. Saaremaa, Estland

Saaremaa is een fantastische vakantiebestemming, het ligt in het zuidwestelijke deel van Estland, halverwege tussen Tallinn en Riga.

Saaremaa

Het is een uitgestrekt eiland met een eigen cultuur en bezienswaardigheden, vele mooie stranden en markten met lokale producten. De populairste stad op het eiland is Kuressaare, waar elke zaterdag de grootste markt van de Baltische staten wordt gehouden.

Het kleine eiland Muhu voor de kust van Saaremaa trekt ook toeristen die de rustige wegen op de fiets willen verkennen. Wandelaars houden van de combinatie van bossen, weiden en zee die hier allemaal in de buurt te vinden zijn. In Kõpu staat een oude kerk met daaromheen een kerkhof met grafstenen uit de 13e eeuw. Een andere interessante halte langs deze route is het bijzondere eiland van Vilsandi. Er is een kleine brug die het eiland met het vasteland verbindt en bezoekers kunnen er omheen lopen om dit unieke gebied te verkennen.

Saaremaa is de thuisbasis van enkele van de mooiste natuurgebieden in Estland, met zijn ongerepte moerassen en laaggelegen bossen. Het is een uitstekende plek om vogels te kijken en je kunt het geluk hebben om adelaars of zelfs uilen te zien, die vrij zeldzaam zijn in Estland. Al deze attracties maken Saaremaa tot een van Estlands grootste toeristische trekpleisters in de zomer, wanneer eilandhoppen erg populair wordt onder reizigers uit heel Europa.

6. Naarden, Nederland

Naarden in Nederland is ook een echte onontdekte vakantiebestemming, het perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de rest van Utrecht en Noord-Holland. In en rond Naarden zijn tal van buitenactiviteiten te ondernemen, er zijn tal van restaurants, bars en cafés en winkels die in al je behoeften voorzien.

Het is ook de thuisbasis van een van de oudste kastelen in Nederland: Het Muiderslot dat voor het eerst werd gebouwd (althans op deze plek) in 1203 door graaf Dirk II nadat hij Naarden had veroverd. Dit kasteel zou zijn residentie worden tot zijn dood bij het beleg van Ane/Twelve in 1227. Zijn zoon Floris V was ook heer van Naarden, maar hij schonk de burcht aan graaf Willem I (van Holland) als dank dat hij hem aan de macht had geholpen. Deze mooie vestingsstad is een van de best bewaarde en oudste vestingsteden van Holland.

De stad heeft een bruisend cultureel leven, met zo’n 55 nationale en internationale festivals per jaar, waaronder middeleeuwse jaarmarkten en kunsthistorische evenementen. Naarden is gejumeleerd met twee steden: Nordkapp (Noorwegen) en Neuss (Duitsland).

Naar dit kasteel is de vesting ‘Bommenede’ genoemd. Bommenede ligt aan het Kasteelplein aan het einde van de Grote Markt, naast het 16e eeuwse stadhuis waarin het Museum Bommelerwaard is gevestigd. Dit museum bevat exposities over de geschiedenis van Nederland in het algemeen en de Bommelerwaard in het bijzonder.

Naarden

7. Brest, Wit Rusland

Brest in Wit Rusland is een onwijs bijzondere vakantiebestemming. Je hebt hier de citadel met de eeuwig brandende vlam , een oorlogsmonument en een aantal grote militaire begraafplaatsen. Dan is er ook nog de herinnering aan het gevangenenkamp Brest-Litovsk, waar in januari 1945 veel gevangenen uit Auschwitz naar toe werden getransporteerd. Op al deze plaatsen vindt je herinneringen aan misdaden die door Duitsers zijn begaan, maar je hoeft er alleen maar naar op zoek te gaan. Wat ook interessant is aan Brest is dat het een stad is, waar elk jaar op 23 augustus – de dag van het uitbreken van de Grote Patriottische Oorlog – zeer interessante dingen te zien zijn.

Je hebt hier ook Lights Alley – de enige plaats in Wit-Rusland waar je kunst – lichtshows kunt zien die tijdens het zomerseizoen worden opgevoerd.

brest fortress

8. Plovdiv, Bulgarije

Plovdiv, Bulgarije is een leuke vakantiebestemming omdat van zijn rijke geschiedenis, architectuur en vele culturele evenementen.  Je hebt hier een schitterend romeins theater waar je tijdens je bezoek een opera, ballet of concert kan bijwonen. Je kan ook een bezoek brengen aan de vele musea en historische gebouwen in het centrum van Plovdiv. Er zijn tal van gezellige cafés, restaurants en bars waar je kunt genieten van traditionele muziek en lokale gerechten voor bij de borrel.

De stad ligt aan de voet van het Rhodopegebergte en je kunt er dagtochten maken in de natuur of naar nabijgelegen dorpjes voor wat sightseeing en ontspannende momenten. Het klimaat hier is continentaal, dus de zomers zijn warm met weinig regen, terwijl de winters koud maar zonnig zijn. Het sneeuwt rond de kersttijd wanneer de hele stad verlicht is voor de kerstvakantie.

9. Mtskheta, Georgie

Mtskheta, Georgie is een schitterende vakantiebestemming . Het is niet voor niets een populaire toeristische bestemming – het oude gedeelte van de stad met zijn unieke architectuur en rijke geschiedenis zal zelfs diegenen bekoren die niet geïnteresseerd zijn in sightseeing.

Waar je zeker heen moet in deze stad is De kathedraal van Svetitskhoveli – de meest vereerde plaats voor de Georgiërs.

Svetitskhoveli is de belangrijkste Georgisch-orthodoxe kathedraal en de oudste nog bestaande kerk, gebouwd tussen de jaren 1010 en 1029. De kolossale koepel rust op een achthoekige trommel en stond ooit hoog boven een omringende galerij met vier kleine koepels erop (vernietigd in 1826). De structuur van het gebouw combineert elementen van orthodoxe kerken uit oostelijk Klein-Azië met die welke typisch zijn voor Georgië. De buitenmuren zijn verdeeld door ondiepe pilasters; rijen nissen lopen langs alle vier de zijden op elk niveau.

Mtskheta, Georgie

10. Chisinau, Moldavie

Chisinau, Moldavie is een mooie vakantiebestemming. Hier heb je er is genoeg te zien en te doen: in de straten van de stad vind je prachtige architectuur van rond de eeuwwisseling, je kunt er heerlijk eten tegen lage prijzen, de mensen zijn vriendelijk en er wordt een van de grootste carnavals van Europa gehouden.

Moldavie

Er is echter (ten minste) één probleem dat de Moldavische hoofdstad al jaren niet van zich heeft kunnen afschudden: het wordt consequent gerangschikt als een van de meest dronken steden ter wereld.

En dan heb ik het niet over de goedkope biertjes die je in de kiosken in de Komsomolskaya-straat kunt kopen of de rode wijn die op elke straathoek per fles wordt verkocht.

Hier heb je ook een wijnkelder die meer dan 2 miljoen flessen wijn bevat en vindt je een van de oudste wijnmakerijen van Moldavië onder je voeten, of je kunt de wijngaarden op slechts 10 kilometer van de stad bezoeken.

Het probleem is dat de mensen hier geen wijn drinken; in plaats daarvan drinken ze sterke drank.

Moldaviërs drinken graag (uiteraard). Alcohol kopen zonder maaltijd is illegaal, maar deze wet wordt niet gehandhaafd en overal in Chisinau verkopen kiosken op elk moment van de dag bier. De verkoop van alcoholische dranken in clubs begint ook vroeger dan elders – om 8 uur ’s avonds om precies te zijn – en eindigt later, omdat er hier geen sluitingstijden zijn.

Zo, dit was de lijst met 10 onontdekte plekken. Ga ze gerust bezoeken, zoals bij alle reizen: wees goed voorbereid, lees je in over de stad, de cultuur en de activiteiten. Op deze manier ga je zorgeloos op vakantie. Je kunt ook altijd kijken op de website van de overheid voor een reisadvies. Ga je met het vliegtuig? Zorg dan dat je alle COVID19 voorbereidingen getroffen hebt zodat je zonder problemen op vakantie gaat.